Waar doen we dat?

 

Ons huis staat in Buea in de Zuid West Region van Kameroen.

Kaart van Kameroen

Kaart van Kameroen

 

Kameroen wordt vaak omschreven als ‘de smeltkroes van Afrika’, of als ‘Afrika in het klein’. Dit komt doordat in Kameroen vrijwel alles wat in de rest van Afrika te zien is, teruggevonden kan worden. De contrasten zijn spectaculair: in geografie (van weelderig regenwoud in het zuiden tot bijna woestijn in het noorden), in het klimaat (de kuststad Douala heeft gemiddeld tien keer zoveel regen in juni als de dichtbij liggende hoofdstad Yaoundé), in de bevolking (er zijn meer dan 275 verschillende etnische groepen in Kameroen), in taal (officieel is Kameroen tweetalig, maar er worden meer dan 160 Afrikaanse dialecten gesproken) en in religie (in het zuiden zijn de mensen voornamelijk katholiek en protestants, in het noorden zijn er vooral moslims en er is een goede dosis aan traditionele geloven in heel Kameroen). In Kameroen leven alle etnische groepen met verschillende talen, culturen en folklore samen met elkaar in vrede. Deze diversiteit van volken en natuur verenigd onder één zon bezorgt Kameroen haar unieke en onovertroffen plaats op het continent van Afrika. Niet voor niets wordt Kameroen het “Afrika in miniatuur” genoemd.

 

Het huidige Kameroen is op 1 oktober 1961 ontstaan uit de samenvoeging van het voormalige Franse Kameroen en het Engelse Kameroen. Het land strekt zich uit over ca. 1.200 km van het Tsjaadmeer tot de Golf van Guinee, waarlangs de kustlijn van Kameroen 700 km beslaat. Kameroen is bijna 9 keer groot als Nederland en telt ongeveer 16,2 miljoen inwoners.

 

Vanwege haar gunstige geografische ligging net boven de evenaar in het midden van Afrika beschikt Kameroen over schitterende landschappen, oerwouden, rivieren en meren. Kameroen heeft een boeiende diversiteit aan natuur en culturen. In het noorden van het land strekken de woestijn en savanne zich uit. Hier vindt men één van Kameroens mooiste wildparken Waza. Langs de Atlantische kust treft men prachtige witte palmstranden en stranden met vulkanisch zand aan terwijl in het zuiden en oosten het landschap wordt gedomineerd door dicht oerwoud met brede rivieren. Dit alles wordt doorsneden door bergketens waarvan de hoogste top Mount Cameroon tot 4.095 meter hoog reikt en daarmee na Mount Kilimanjaro in Tanzania de hoogste berg van Afrika is. Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen en Douala, de commerciële stad, zijn moderne grote steden die bruisen van bedrijvigheid en uitgaansleven. Provinciesteden zoals Foumban, Bamenda, Bafoussam en Garoua stralen daarentegen een heel aparte sfeer uit omdat zij de schakel vormen tussen het platteland en de moderne economie.